Powered By Blogger

четвъртък, 17 юни 2010 г.

Мъдрост и философия

Това е Китайска философия и учение.
Учението е било създадено от китайски монах от манастира Шао лин,
където е събрана мъдростта на света...

С пари можеш да си купиш къща, но не и дом.
Можеш да си купиш легло, но не и сън.
Можеш да си купиш часовник, но не и време.
Можеш да си купиш книга, но не и знание.
Можеш да си купиш положение, но не и уважение.
Можеш да си платиш за лекар, но не и за здраве.
Можеш да си купиш живот, но не и душа.
Можеш да си купиш секс, но не и любов.
Можеш да си купиш всичко материално, но не и духовност.


Китайската мъдрост носи късмет, защото прочитането и пращането на положителна енергия чрез добрите пожелания е най-добрият начин, за да помогнеш на човека/ближния/.

5 коментара:

  1. Щастие с пари не се купува. Имаше такава песен.

    ОтговорИзтриване
  2. Щастие - колко много надежда, очакване и стремеж има в тази дума! ...

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Точно така..всички неща са верни!

    ОтговорИзтриване
  5. В часа по философия професорът застана пред катедрата, изпълнена с различни предмети и зачака студентите да утихнат. Тогава взе голям празен буркан и го напълни с топки за голф.Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително.
    После професорът взе една малка кутия с камъчета и я изсипа в съда, разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф.И отново попита студентите дали съдът е пълен.Те пак отговориха утвърдително.
    Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда.естествено, пясъкът запълни всичко. Той попита още веднъж дали съдът е пълен.Студентите отговориха с единодушно "да".
    Тогава професорът взе две кутии с бира от бюрото и иизсипа съдържанието им в съда, което изпълни празното пространство сред песъчинките.Студентите се разсмяха.
    "Сега - каза професорът, когато смехът утихна - искам да Ви кажа, че този съд представлява Вашия живот - семействотро , здравето, децата, приятелите, страстите и предпочитанията Ви - все неща, които, ако загубите всичко друго и Ви останат само те,животът Ви ще бъде достатъчно пълен.Камъчетата са другите неща - работата, къщата, колата Ви.Пясъкът е всичко останало -малките неща.
    И продължи:"Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф.Същото се случва и в живота.Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате "място" за нещата, които са важни за Вас.Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието Ви.
    Играйте с децата си.
    Излезте с партньора си навън, на вечеря.Винаги ще се намери време да изчистите къщата и да подредите.
    Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които си заслужават.Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък."
    Една от студентките вдигна ръка и попита:"А какъв бе смисълът на бирата?"
    Професорът се усмихна.
    "Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да Ви покажа, че независимо колко е пълен животът Ви, винаги ще се намери място и за две бири."

    ОтговорИзтриване